Studenti Ermir Gashi realizoi me sukses Radarin Sonar

11 Prill 2019

Në kuadër të lëndës ”Grafika kompjuterike dhe procesimi i imazheve”, studenti Ermir Gashi realizoi projektin Radari Sonar.

Ermiri ka krijuar një model të thjeshtë të radarit duke përdorur Arduino dhe Processing. Ky projekt zbatohet me ndihmën e “Processing IDE” i cili është një softuer për paraqitje grafike.

Radari është një sistem zbulimi i objekteve me rreze të gjatë që përdor valët e radios për të vendosur parametra të caktuar të një objekti, si diapazoni, shpejtësia dhe pozicioni i tij.

Teknologjia e radarit përdoret në avionët, raketat, detajet, parashikimet e motit dhe makina.

Ky projekt bazohet në teknologjinë Sonar, pasi është përdorur një sensor ultra-sonik për të përcaktuar praninë e ndonjë objekti në një gamë të caktuar.


Në këtë projekt është përdorur Arduino për të lexuar të dhënat nga sensori ultra sonik MPU-6050 dhe t’ i dërgojë ato “Processing IDE” përmes Portit COM (Serial Communication).


Informacionet merren nga sensori ultra sonik me ndihmën e Arduinos i cili do t’ i dërgojë ato në Processing IDE ku zbatohet një aplikim i thjeshtë grafik për të imituar një Radar Sonar.

Share: